Världens enklaste gulasch
Ingredienser - 4 port
300 g köttfärs
1 chorizokorv
2 gula lökar
3 paprikor i olika färg
smör
1/2 dl tomatpuré
1 tsk kummin
1 liter köttbuljong
Röra:
2 dl lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 hackad persilja
Gör så här
Skär korven i små bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Bryn köttfärsen i smör i en gryta så att den blir smulig. Rör i korv, lök och paprika och låt det fräsa någon minut. Rör i tomatpuré och kummin. Häll på buljongen. Låt det koka 10-15 min. Smaksätt crème fraiche med vitlök och persilja. Servera soppan i stora skålar och rör i vitlöksröran.
/Maria
På begäran
Här kommer Favoriterna från Idas kök !:)
Kyckling med soltorkade tomater
Pasta
400g kyckling filé
2 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater
3-4 dl matlagningsgrädde
1,5 msk balsamvinäger
1 tsk socker
salt & peppar
basilika
Koka pastan, strimla kycklingen och tomaterna. Fräs kycklingen i olivolja. Tillsätt tomaterna och pressad vitlök när kyckligen är nästan genomstekt. Häll på grädde, balsamvinäger och socker. Låt puttra i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Blanda i basilikabladen precis innan servering.
Servera gärna med bröd och tomatsallad.
Banansockerkaka
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
½ dl vatten
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1-2 bananer
Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda i övriga ingredienser och skiva i bananerna. Rör om. Häll smeten i formen och grädda i 40-45 min i nedre delen av ugnen.
Dajmtårta
Botten
2 ägg
2 dl socker
50 g sötmandel
50 g hasselnötter
1 tsk bakpulver
Gräddblandning
2 dl vispgrädde
½ msk kakao
1 msk vaniljsocker
Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj form med löstagbara kanter. Vispa ägg och socker. Mal nötterna och blanda i med bakpulvret. Häll i formen och grädda i 30 min.
Vispa grädde, kakao och vaniljsocker. Ha på kakan när den svalnat något. Strö över en stor krossad dajm.
Förvara i kylen. Görs med fördel ett par timmar/ dagen innan servering så tårtan får safta till sig.
Smaklig måltid !
//Ida
Chevrélasagne och Passionsmascarpone
Här har vi kvällens två recept, som såklart går i ostens tecken.
Chevrélasagne
500 g lammfärs (nötfärs blev det ikväll)
Olivolja
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
4 msk chilisås
2 dl köttbuljong
Salt och peppar
1 stor aubergine
2 burkar creme fraiche
200 g chevre (getost)
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn färsen i olivolja några minuter. Skala och hacka lök och finhacka vitlök. Lägg lök och vitlök i färsen och rör om. Tillsätt timjan, tomatpuré, chilisås och köttbuljong. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär auberginen på längden i plattor.
Blanda creme fraiche och smulad chevre i en skål och smaka av med salt och peppar.
Fördela färsen i botten på en ugnsfast form. Täck med aubergineplattor och ostcreme. Grädda i ugn i ca 30 minuter. Servera med bröd och en grönsallad.
Passionsfruktmascarpone med bär
1 dl vispgrädde
1 msk socker
1 burk mascarponeost (250 g)
3 passionsfrukt
2 dl blandade bär (hallon och blåbär blev mycket gott)
Vispa grädden tilsammans med sockret. Blanda ner mascarponeosten försiktigt. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet och blanda med ostcremen. Fördela i fyra dessertskålar. Toppa med blandade bär eller frukt.
/Camilla
Så där ja!
Vi är ju alltså ett gäng som träffas varje tisdag och lagar mat åt varann, mest för att umgås och slippa diska en dag i veckan. Utan tisdagsmiddagarna är jag inte hel. Det blir ungefär som sommar utan sol. Blåbärspaj utan blåbär. Som Linkan utan studenter. Eller som Camilla som inte blir arg när jag har köpt ost på Ica. Ja, det blir liksom inte rätt.
Så där ja! Nu kör vi.
/Maria (Som för övrigt har ätit fantastiskt god getost-gratäng hos Camilla ikväll. Förlåt för att jag inte åt efterrätten men Joni blev glad i alla fall.)